Saptamana 4 de sarcina

Dezvoltarea bebelusului

Aceasta saptamana marcheaza inceputul perioadei embrionare - perioada cea mai vulnerabila si cu cele mai semnificative schimbari in dezvoltarea bebelusului.  De acum pana la 10 saptamani, toate organele copilului tau incep sa se dezvolte si cateva dintre ele vor incepe sa functioneze.  Ca rezultat, acesta este momentul in care bebelusul este mai vulnerabil la orice poate interfera cu dezvoltarea lui.  In acest moment copilul tau este un embrion de marimea unei seminte de mac, format din 2 straturi, numite hipoblast si epiblast, de unde toate organele si partile corpului se vor dezvolta.

Dupa implantare, celulele de la periferia blastocistului creeaza o parte a unei structuri numita placenta, care serveste ca interfata intre sistemul circulator matern si cel embrionar. 

Placenta furnizeaza de la organismul matern oxigen, hrana, hormoni si medicatie catre organismul uman aflat in dezvoltare; indeparteaza toate reziduurile; si impiedica sangele matern sa se amestece cu sangele embrionului si al fatului.  Produce si ea hormoni si mentine temperatura embrionului si a organismului fatului cu putin mai ridicata decat aceea a mamei; realizeaza comunicarea cu organismul uman aflat in dezvoltare prin vasele cordonului ombilical. 

Capacitatile de sustinere a vietii ale placentei rivalizeazã cu acelea ale unitatilor de terapie intensivã din spitalele moderne.

De asemenea sunt prezente sacul amniotic, care va fi "casa" copilului tau; lichidul amnioic, care il va proteja pe parcursul dezvoltarii; si sacul vitelin, care produce celulele rosii din sange bebelusului tau si ajuta la livrarea de  substante nutritive la el pana ce placenta e complet dezvoltata si este gata sa preia aceasta datorie. Corpul tau in aceasta saptamana. Cum se schimba viata ta.

In aceasta saptamana vei putea sa ai un rezultat sigur in privinta acestei sarcini.  Pentru si mai bune rezultate, efectueaza acest test la finalul saptamanii.

Daca iei medicamente - prescrise sau fara reteta medicala- intreaba-ti doctorul daca este in siguranta sa continui a le lua pe durata sarcinii. Si asigura-te ca iti instiintezi medicul ce iti supravegheaza sarcina cu orice problema care te ingrijoreaza.

Ar trebui sa iei deja multivitaminele ce contin cel putin 400 micrograme (mcg) de acid folic. Odata cu inaintarea in sarcina, vei avea nevoie de si mai mult -600 mcg/zi- deci "treci" pe vitamine prenatale daca nu ai faut-o deja. 

Sensibilitatea sanilor.  In primul trimestu s-ar putea sa simti dureri la nivelul sanilor, usor umflati si sensibili. Absolut normal! Aceasta sensibilitate este datorata cresterii fluxului sanguin la nivelul sanilor si modificarii tesutului mamar, totodata cauzate de o crestere semnificativa de estrogen si progesteron. Pentru a ameliora durerile, poarta un sutien de sustinere.  Daca simtiti dureri intense, acetaminofen este o solutie sigura. 


Cand ar trebui sa le spun celor din jur ca sunt insarcinata?

Poate simti nevoia sa-ti strigi "de pe acoperis" bucuria, dar mai cugeta putin la momentul in care vei face marele anunt. Poate doresti sa-ti anunti persoanele dragi si apropiate dar nu-ti anunta seful, deocamdata.  Urmatoarele 6 saptamani sunt critice in dezvoltarea bebelusului tau! Prin placenta, bebelasul este expus la tot ceea ce consumi, deci asigura-te ca e bine pentru amandoi. 


5 lucruri de care nu mai trebuie sa iti faci griji, insarcinata fiind: 

-Tampoane
-Ciclul menstrual 
-Dureri si crampe abdominale in fiecare luna 
-Incercarea de a ramane insarcinata
-Mentinerea unui abdomen plat

Suna interesant, nu-i asa?! :)
Urmeaza: Saptamana 5


Sharing is sexy!!!