Saptamana 35 de sarcina

Dezvoltarea bebelusului

Copilul tau nu mai are prea mult spatiu pentru a se misca, el are acum peste 46 centimetri in lungime si cantareste 2.4 kg - fiind de marimea unui pepene galben mediu.  

Stand confortabil in pantecele tau, el nu prea mai face tumbe, insa se misca, isi intinde mainile si piciorusele (pe care deja le poti si observa) la fel de mult ca si pana acum.  Rinichii ii sunt pe deplin dezvoltati, iar ficatul isi poate indeplini functiile acum. In mare parte, dezvoltarea fizica de baza este completa.  In urmatoarele saptamani bebelusul va lua in greutate.
Corpul tau in aceasta saptamana.  Cum se schimba viata ta


Uterul - care la conceptie era in intregime in interiorul pelvisului - acum ajunge pana sub coaste (e posibil sa simti acest lucru).

Daca ai putea trage cu ochiul in interiorul uterului, ai putea observa ca este mai putin lichid amniotic, iar fatul ocupa majoritatea spatiului.  Greutatea uterului apasa pe vezica urinara, motiv pentru care urinezi tot mai des, cat si pe alte organe interne, ceea ce iti poate provoca arsuri stomacale si tuburari gastro-intestinale.  

Din saptamana 35 de sarcina, vizitele la medic se vor face saptamanal.  Undeva intre saptamana 35 si 37, medicul iti va face o cultura vaginala si rectala pentru a testa existenta bacteriei numita Grupa B streptoccoci (GBS).  Nu-ti face griji, tamponul este de marimea unui tampon de bumbac normal).  GBS nu este periculos la adulti, insa daca ai bacteria si esti insarcinata o poti transmite fatului in timpul nasterii.  Din cauza bacteriei copilul poate fi expus la mai multe complicatii medicate, de tipul pneumoniei, meningitei sau infectii ale sangelului.  Pentru ca intre 10-30% dintre femeile insarcinate poarta bacteria fara sa stie, medicul iti va face un test.  Bacteriile vin si pleaca fara tratament, de aceea nu ti-a fost facut un test pana acum in sarcina.  Daca se vede prezenta bacteriei GBS, in urma testului, ti se vor administra antibiotice intravenoase in timpul travaliului, care vor reduce semnificativ riscul de infectare a bebelusului.

Picioare umflate

Pentru a evita, pe cat posibil, umflarea picioarelor, poarta pantofi confortabili si stai cu picioarele mai sus de restul corpului -ori de cate ori ai ocazia, fa miscare pentru a facilita circulatia sangelui si hidrateaza-te bine.  Suna-ti medicul imediat daca observi umflaturi bruste la nivelul fetei, picioarelor si gleznelor - pot fi semne de preeclampsie. 

De ce simt ca ma clatin? 

Pe masura ce termenul de nastere se apropie, cartilagele si ligamentele ce unesc oasele pevine se inmoaie si se relaxeaza.  Acest fapt favorizeaza trecerea bebelusului prin canalul nasterii, insa pana atunci poti simti cum te clatini.
 
Dupa ce copilul se intoarce si coboara spre pelvis (vei vedea cum burtica se lasa cu cateva saptamana inainte de termen), vei avea aceasta senzatie de clatinare tot mai des. 
Activitatea acestei saptamani 


Aceasta saptamana este propice pentru crearea unui plan de nastere.

De exemplu: daca doresti, sau nu, ca partenerul sa fie alaturi de tine in sala de nasteri, metodele de control al durerii in timpul travaliului (vezi aici variantele), daca doresti sa ti se aduca copilul imediat dupa ce ai nascut.  

Nasterea poate fi imprevizibila, de aceea planul nasteri poate sa nu coincida intru-totul, insa este bine ca echipa medicala sa fie instiintata din timp de dorintele tale. In plus, crearea unui plan iti va lua din anxietate. 
Activitatea mea din aceasta saptamana?!- Spa & masaje anticelulitice

- 1 ora Pilates

- 1 ora Yoga 
Urmeaza: Saptamana 36Sharing is sexy!!!