3 Intrebari despre Operatia Cezariana (Operatia C)


Care sunt sansele de a avea nasterea prin cezariana?


Aproximativ 33% dintre femeile gravide dau nastere prin operatie cezariana (operatia C).  In anumite cazuri, interventia chirurgicala este programata. In altele, se face in urma unei complicatii neprevazute.De ce as putea avea nevoie de o cezariana?


Este posibil sa ai nevoie de cezariana din mai multe motive, cum ar fi:
- colul uterin se opreste din dilatare;
- copilul se opreste din progresul prin canalul nasterii;
- ritmul cardiac al copilului prezinta un motiv de ingrijorare;


O cezariana programata poate fi recomandata in cazul in care:

- ai avut o cezariana anterioara cu o incizie verticala sau ai avut anterior mai mult de o cezariana (daca ai avut parte de o singura cezariana cu incizie orizontala, de aceasta data ai putea fi un candidat bun pentru o nastere vaginala);

- in trecut ai avut un alt tip de interventie chirurgicala uterina invaziva, cum ar fi o mioctomie (indepartarea chirurgicala a fibroamelor); 

- ai o sarcina gemelara sau multipla (in unele cazuri de sarcina gemelara poate avea loc nasterea vaginala, insa toate sarcinile de ordin superior necesita cezariana); 

- copilul este in pozitie pelviana (cu partea dorsala inspre canalul nasterii) sau cea transversala (pe lateral);

- ai placenta previa (cand placenta este in partea de jos a uterului si acopera colul uterin);

- copilul prezinta o boala sau o anomalie pentru care nasterea vaginala prezinta un risc; 

- testul HIV pozitiv;

- Preeclampsie severa;
La ce trebuie sa ma astept in timpul operatiei de cezariana?


- De obicei, partenerul poate fi alaturi de tine atat in etapa de pregatire cat si pe drata propriu-zisa a nasterii, insa este bine sa verificati in prealabil politica spitalului.   Un cateter este inserat in vezica urinara pentru a drena urina in timpul interventiei chirurgicale si este initiata si o linie de perfuzie (pentru lichide si medicatie) in brat.  Ti se va face o anestezie epidurala sau spinala, care va amorti portiunea inferioara a corpului, insa iti va permite sa te pastrezi constienta in timpul nasterii.  Va fi ridicat un paravan pentru a nu putea vizualiza procedura chirurgicala. 

- Odata ce anestezia functioneaza, abdomenul va fi tamponta cu un antiseptic, iar medicul va realiza o incizie mica, orizontala, in portiunea de piele de deasupra osului pubian.  Chirurgul va taia prin tesulul de sub piele, parcurgand gradual traseul catre uter.  In momentul in care ajunge la uter, va efectua o incizie orizontala in sectiunea sa inferioara (incizie transversala inferioara - in functie de pozitionarea copilului, poate fi vorba de o altfel de incizie) iar uterul si sacul amniotic vor fi desfacute.  Apoi medicul va extrage copilul, ii se vor curata nasul si gura de lichide, verificand respiraria/semnele vitale.  Odata ce cordonul ombilical este taiat, partenerul tau poate lua copilul in brate pentru cateva momente, si il veti puteti vedea, saruta si dragalasi.  

- Cat timp este examinat nou-nascutul, este extrasa si placenta, si incepe inchiderea incizie; straturile de tesut gros si conjunctiv vor fi sututrate cate unul pe rand, durand aproximativ 30 minute.  Intreaga operatie cezariana dureaza pana la 1 ora.  

- Cand interventa este finaliza, vei fi transportata intr-un salon, unde vei fi atent monitorizata timp de cateva ore. Daca starea de sanatate va permite (a copilului si a ta), copilul iti va fi adus in scurt timp si chiar sa-l alaptezi.

 

 
Citeste si: 3 Intrebari despre Preeclampsie​


 
Sharing is sexy!!!