3 Intrebari despre PreeclampsiePreeclampsia este o afectiune grava, care afecteaza 5% din femeile insarcinate.  O femeie este diagnosticata cu preeclampsie daca are tensiunea arteriala crescuta-  dupa 20 de saptamani de sarcina - asociata cu cel putin alt simptom: proteinuria (prezenta proteinelor in urina peste un anumit prag) ori anomalii hepatice sau renale.

Cele mai multe femei cu preeclapsie dezvolta simptome usoare, insa cu o ingrijire adecvata copilul si mama sunt bine.  Atunci cand preeclampsia este severa, ea poate afecta mai multe organe si cauzeaza probleme grave sau chiar pune in pericol viata bebelusului cat si a mamei.  In aceasta situatie este nevoie ca sarcina sa se inscheie, cel mai frecvent printr-o operatie de cezariana. Care sunt simptomele de Preeclampsie? 


Preeclampsia poate veni brusc, asa ca este foarte important sa fii constienta de simptomele acesteia.  Suna-ti medicul imediat daca observi oricare dintre urmatoarele simptome: 

- Tumefiere (umflare) la nivelul fetei, in jurul ochiilor, mainilor sau daca observi ca picioarele si gleznele sunt umflate excesiv si brusc
- Crestere rapida in greutate (mai mult de 2 kilograme intr-o saptamana)
- Durere de cap severa sau persistenta
- Tulburari de vedere: vedere dubla, incetosata, sensibilitate la lumina sau pierderea temporara a vederii
- Durere intensa sau sensibilitate in partea superioara a abdomenului
- Varsaturi severe sau persistente, varsaturi insotite de durere sau febra

Preeclampsi poate avea loc fara nici-un fel de simptom evident - in special in primele stadii- sau le poti confunda cu simptome normale ale sarcinii.

Prin urmare, multe dintre femei descopera aceasta afectiune in urma unui vizite prenatale de rutina.  Acesta este unul dintre motivele pentru care este atat de important sa faci aceste vizite periodice la medicul obstretician, pentru a avea parte de o supraveghere buna a sarcinii.
 


Ce ma expune la preeclampsie?


Printre femeile cu cel mai ridicat risc de preeclampsie se afla:

- Cele care avut preeclampsie in sarcini anterioare
- Cele care au Hipertensiunea cronica
- Cele care: au tulburari de coagulare a sangelui, sunt afectate de diabetul de sarcina, au boli de rinichi sau au boli autoimune - cum ar fi lupus sistemic
- Cele care au in familie antecedente de preeclampsie
- Femeile supraponderale (cu indicele de masa corporala 30, sau mai mare)
- Femeile cu sarcina gemelara sau multipla
- Femeile peste 40 de aniExista vreun mod de a preveni preeclampsia?


Nimeni nu stie sigur cum se previne preeclampsia.  Cu toate acestea, exista multe cercerari in acest domeniu.  Unele studii sustin ca adminstrarea unui surplus de calciu sau de vitamine poate ajuta, dar rezultatele au fost amestecate. 

Femeile care prezinta un risc ridicat de a dezvolta preclampsie pot beneficia de a lua aspirina in doze mici. 

Atentie: Nu lua aspirina in timpul sarcinii, decat atunci cand medicul iti recomanda acest lucru!

Deocamdata, cel mai bun lucru care il poti face este sa ai parte de o buna ingrijire prenatala si sa te prezinti la vizitele periodice prenatale.  La fiecare vizita, doctorul iti verifica tensiunea artereala si testul de urina (pentru verificarea nivelului de proteine).  Este foarte important sa fii constienta de semnele de avertizare a preeclampsiei, astfel incat vei putea sa te adresezi medicului imediat si sa beneficiezi de tratament cat mai curand. 
Citeste si: Inrijirea prenatala in trimestrul 3 de sarcina
  Sharing is sexy!!!