Ghid decizional: Ar trebui sa-mi fac un plan pentru nastere?Scrierea unui plan pentru nastere iti poate da opotunitatea de gandire si a discuta cu partenerul si cu doctorul tau, despre cum ti-ar placea sa decurga nasterea si ce fel de nastere ti-ai dori (nastere naturala, nasterea in apa, nasterea cu epidurala).  Procesul de concepere a unui plan de nastere poate fi un mod minunat de a afla mai multe despre travaliu si despre preferintele tale in legatura cu asistenta medicala. 

Tine cont de faptul ca travaliul este impredictibil, asa ca acest plan este bine sa fie unul flexibil.  Este posibil ca echipa medicala sa fie nevoita sa schimbe directia de la planul initial, in momentul nasterii. 
Se merita sa fac planul pentru nastere?


In cazul in care ultilizezi planul pentru nastere ca un instrument educational, pentru a afla mai multe despre optiunile tale in timpul travaliului si al momentul nasterii; ca punct de plecare in exprimarea dorintelor tale doctorului, atunci nu poti da gres. 

Daca decizi sa faci un plan pentru nastere, acesta poate fi cat de scurt,  sau lung, iti place.  Unele femei scriu despre filozofia lor asupra nasterii si modul general in care le-ar placea sa se desfasoare aceasta.Iata cateva aspecte de luat in considerare pentru plan de nastere:


- Vrei sa ai o nastere non-medicamentoasa sau optezi pentru o nastere cu epidurala?

- Ai vrea ca nasterea sa aiba loc intr-un cadru privat (doar cu partenerul tau si echipa medicala)? Sau ti-ar placea ca prietenii si familia ta sa fie acolo, sa te sustina? Ori, te-ar deranja prezenta unor studenti sau rezidenti?

-Vrei o oglinda pusa in asa fel incat sa-ti vezi bebelusul venind pe lume?

- Ai vrea sa ai liniste in sala? Sau ti-ar placea sa asculti o anumita muzica? Ai vrea sa fie filmat intregul moment al nasterii?

- Ai vrea ca partenerul sa taie cordonul ombilical? Ai vrea ca partenerul sa asiste la procedurile de evaluare si curatare a nou-nascutului?

- Planuiesti sa iti alaptezi copilul? Ai vrea sa incerci sa o faci cat mai curand posibil?

- Ai vrea sa-ti fie ingrijit bebelusul in urmatoarele ore dupa nastere sau vei sa il aduca imediat la sanul tau?

- Esti dispusa sa platesti suplimentar pentru o camera privata, in cazul in care este disponibila? 

Raspunsul la toate aceste intrebari, plus celelalte la care te gandesti tu, ar fi bine sa se regaseasta in planul pentru nastere.


Citeste si : 3 Intrebari despre...intrijirea prenatala in trimestrul 3 de sarcinaSharing is sexy!!!