Ingrijirea Prenatala in Trimestrul 3 de Sarcina - 3 Intrebari comune


Cat de des este recomandat controlul prenatal in Trimestrul 3 de sarcina?


Intre saptamanile 28-36 de sarcina contronul prenatal se face la fiecare 2 saptamani.  In ultimele 4 saptamani de sarcina, controlul se efectueaza o data pe saptamana. Ce se intampla la fiecare control?


Medicul obstetrician te va intreba cum te simti fizic si emotional, dar urmareste si orice problema aparuta de la intalnirea precedenta.  Printre altele, verifica daca ai contractii, sangerari vagilale, scurgeri vaginale neobisnuite.  Te va intreba daca ai dureri de cap, daca simti anxietate sau depresie.  Mai mult, adu-i la cunostinta toate simptoamele care apar intre timp! 

Intreab-l despre miscarile fatului.  Medicul iti va aminti sa il contactezi in cazul in care simti ca fatul devine mai putin activ.  Iti va putea cere sa incepi sa numeri miscarile copilului pentru o anumita perioada in fiecare zi. 

Va face un test al urinei pentru a deprista posibiliele semne de preeclampsie, ale tractului urinar sau posibilele infectii. 

De asemenea, medicul va mai efectua urmatoarele:
- verifica tensiunea arteriala
- analizeaza gleznele, fata si mainile - daca sunt umflate.  
- verifica bataile inimii fatului
- examen ecografic abdominal pentru a estima marimea si pozitia copilului
- va masura dinstanta dintre osul pubian si partea superioara a uterului - astfel va sti daca rata de crestere a copilului este in graficul normal

Nu te astepta la un o examinare pelviana la fiecare vizita.  Aceste verificari se fac doar daca este cazul - semnele unui travaliu prematur.

Daca treci de termenul estimat al nasterii, medicul va verifica colul uterin pentru a decide daca ( si cand) este nevoie sa induca travaliul.

Medicul iti va spune la ce semnale sa fii atenta si te va pune la curent cu simptomele travaliului prematur si ale preeclampsiei, despre care ar trebui sa-l anunti imediat. 

Discuta cu el despre nedumeririle pe care le ai in ceea ce priveste travaliul si nasterea in sine.  Fa o lista cu ceea ce te nelinisteste sau curiozitatile pe care le ai tu si partenerul tau si ia-o cu tine cand te prezinti la urmatorul controlul prenatal, astfel nu vei lasa vreuna neclarificata. 

Medicul iti va vorbi si despre optiunile pe care le ai cu privire la metodele de contraceptie postpartum.  In cazul in care inca nu ai gasit un medic pediatru pentru copilul tau, doctotul care iti supravegheaza sarcina iti poate sugera cativa pediatri. 
Ce examene/teste vor urma?


In functie de situatia ta, ti se pot propune urmatoarele: 

-Testarea hematocritului/ hemoglobinei: Acest test de sange este pentru depistarea anemiei. In acest trimestru, probabil, ti se va face de mai multe ori acest test.

-Testul pentru depistarea diabetului gestational: Daca rezultatele testului de glucoza screening, pe care l-ai facut in trimestrul 2, au fost bune atunci nu mai ai nevoie de acest test.  Insa, daca aceste rezultate au fost in afara graficului normal si inca nu ai facut testul de toleranta la glucoza, vei fi testata acum.
 
- Testul anticorpilor Rh: Daca ai Rh negativ, ti se va administra vaccinul cu imunoglobina anti D de izoimunizare.  In cazul in care partenerul tau are Rh-ul  negativ ca si tine, nu mai este nevoie de acest vaccin deoarece este sigur faptul ca si bebelusul este de asemenea. 

- Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala: Daca exista un risc ridicat pentru tine, ti se va lua o mostra de secretie din colul uterin pentru a se verifica de Chlamydia si gonoreea.  Mai mult, o mostra din sangele tau va fi trimisa pentru testul de depistare sifilis.  E posibil sa fii nevoita sa faci inca o data testul HIV, in cazul in care exista sansa sa-l fi contanctat dupa testul anterior; exista tratament care reduce dramatic riscul de a transmite bebelusului tau.

- Testarea pentru infectia cu Streptococul de grup B: Specialistii recomanda testarea femeilor in saptamanile 35-37 de sarcina in vedera depistarii portajului vaginal si rectal de streptococ de grup B.  Daca testul este pozitiv, nu vei fi tratata imediat deoarece tratamentul precoce nu este o garantie ca bacteriile nu se vor intoarce.  In schimb, medicul iti va recomanda un tratament intravenos cu antibiotic imediat ce travaliul a inceput sau membranele s-au rupt.

- Profilul biofizic si testul la stres: Aceste teste se efectueaza obligatoriu in cazul gravidelor care au depasit termenul de gestatie sau in cazul gravidelor cu risc spre sfarsitul ultimului trimestru de sarcina.  Consta in evaluarea starii generale de sanatate a copilului  inainte de a se naste, in special daca primeste suficient oxigen de la mama, dar si coreleaza numarul contractiilor uterine cu numarul batailor cordului fetal. 


 
Citeste si: 3 Intrebari despre...Travaliul Prematur - Informatii utileSharing is sexy!!!