Fapte suprinzatoare in sarcina: Cum poti obtine un somn mai bun noaptea


Pe masura ce sarcina avanseaza poate fi tot mai dificil sa te odihnesti intreaga noapte din cauza schimbarilor evidente - sau mai putin evidente - care au loc in corpul tau.  Ai putea fi surprinsa sa constati ca: 


-Incepi sa sforai pentru prima data in viata.  In mare parte se datoreaza estrogenului care determina edemul la nivelul mucoasei nazale si stimuleaza productia de mucus.
Ce sa faci: Dormi pe o parte (indicata partea stanga) si cu capul usor ridicat (adauga o perna).


-Pirozisul (arsurile retrosternale) si indigestia vor aduce un plus de inconfort pentru a sta intinsa in pat.
Ce sa faci: Evita alimentele care declanseaza arsurile, dupa cina acorda 2-3 ore digestiei inainte de a merge la culcare si aseaza-te intr-o pozitie semi-verticala in pat, sprijinita de un adaus de perne la cap.


-Crampele musculare la nivelul gambelor.
Ce sa faci: Intinde piciorul afectat, mai intai la nivelul calcaiului si apoi trage usor degetele catre gamba. Mergi pe jos pentru cateva minute. 


-Te intorci pe toate partile si esti agitata in timpul somnului, incercand sa-ti gasesti o pozitie confortabila.
Ce sa faci: Intinde-te pe o parte, cu genunchii usor indoiti si aseaza o perna intre picioare.  Pentru un plus de confort, aseaza alte perne sub burtica si la spate.  Mai nou, poti achizitiona o perna pentru gravide si alaptat din magazinele specializate sau on-line de pe diferite site-uri (gen:
eMag, ChichBebe), care iti contureaza corpul. 


-Transpiri mai mult decat normal in timpul noptii.  O probelema comuna in randul gravidelor, ce se datoreaza metabolismului intensificat, hormonilor de sarcina si cresterii in greutate.
Ce sa faci: Mentine camera aerisita si cu cat mai putine lucruri in ea.  Lasa-ti la indemana halatul si papucii, in cazul in care vei avea nevoie sa mergi la toaleta pe timpul noptii. 

-Ridicarea din pat este mai grea decat oricand! 
Ce sa faci: Rostogoleste-te pana la marginea patului si foloseste bratele pentru a te impinge in saltea in pozitia sezand.  Planteaza picioarele pe podea inainte si ridica-te. 

-Uneori, chiar si atunci cand esti epuizata, pur si simplu nu poti adormi.
Ce faci? Astepti pana te ia somnul sau faci altceva intre timp. - Eu preferam sa vizionez un film :) 
Citeste si: Fapte surprinzatoare: Modificari ale corpului in timpul sarciniiSharing is sexy!!!