3 Intrebari despre...travaiul prematur


In cazul in care nu sti care sunt semnele unui travaliu prematur, acum este momentru de a le afla. 

Mai mult de 12% din copii se nasc prematur (inainte de 37 de saptamani).  Aproximativ un sfert din aceste nasteri sunt provocate - asta inseamna ca echipa medicala decide sa induca travaliu prematur sau se efectueaza cezariana din cauza anumitor afectiuni medicale grave, cum ar fi preeclampsia severa sau fatul s-a oprit din crestere.  Restul sunt nasterile premature spontane (inainte de 37 de saptamani), cand se rupe apa, sau colul uterin s-a dilatat - fara a avea contractii. 

In timp ce exista o serie de factori de risc care pot declansa nasterea prematura - ca infectiile ale tractului genital, insuficienta cervixului ori probleme ale placentei (placenta imbatranita), in cele mai multe cazuri cauzele nasterii inainte de termen nu se cunosc.  Prin urmare, este important pentru o gravida sa fie la curent cu semnele unui travaliu prematur, cat si ce sa faca in aceasta situatie.
Care sunt semnele unei nasteri premature?


Suna-ti imediat medicul daca ai oricare dintre urmatoarele simptome, inainte de saptamana 37:
 
- Scurgeri vaginale mai abundente
- O schimbare a consistentei sau culorii scurgerilor vaginale - mai apoase, mai vascoase, de culoarea roz sau sangerie  
- Pete sau sangerari vaginale
- Dureri abdominale, crampe similare celor menstruale sau mai mult de 4 contractii/ora (chiar daca acestea nu dor)
- O presiune mai mare in zona pelvisului (senzatia ca bebelusul tau se impinge spre iesire)
- O durere in partea inferioara a spatelului, mai ales daca nu ai mai avut anterior astfel de dureri.

Uneori, aceste simptome pot fi confuze deoarece unele dintre ele, cum ar fi presiunea pelvica sau durerile de spate, apar pe parcursul unui sarcini normale, cat si contractiile precoce inofensive Braxton Hicks (care pregatesc uterul pentru momentul nasterii).  Insa, este mai bine sa fii precauta decat sa iti para rau; vorbeste cu medicul tau imediat ce sesizezi / simti ceva neobisnuit, iar el iti va da cele mai bune indicatii. 
Ce ar trebui sa fac atunci cand am simptomele unui travaliu prematur?Daca ai simptomele unei nasteri premature sau crezi ca ai scurgeri ale lichidului amniotic, suna-ti imediat medicul - care probabil te va chema la spital pentru o evaluare ulterioara. 


Odata ajunsa acolo, echipa medicala va monitoriza contractiile, va masura bataile inimii farului si va face testul urinei pentru a observa daca sunt semnele unei infactii.  Mai apoi ti se va face o examinare specul pentru a observa daca membranele uterului s-au fisurat. Ti se va lua o proba din sectetia vaginala si din colul uterin, o parte merge la laborator pentru a se depista existenta unei infectii, iar cu cealalta parte se va face testul de fibronectina fetale (fFN ).  Acest test analizeaza prezenta unei proteine din lichidul cervical si vaginal, care ajuta la lipirea sacului amniotic de captuseala mucoasei uterine.

Intre 24 si 34 de saptamani, prezeta unui nivel ridicat de fFN in secretile vaginale, inseamna ca acest "lipici" se dezintegreaza inainte de termen (din cauza contractiilor sau fisurarea sacului amniotic).  Un rezultat negativ al testului semnifica o probabilitate scazuta ca vei nastele in urmatoarele 2 saptamani, ceea ce te va linisti si ii va da posibilitatea medicului tau sa opreasca tratamentele care nu sunt necesare.
Va fi bine copilul meu daca se naste prematur?


Cu cat copilul tau este mai aproape de termen, cu atat este mai probabil ca el sa supravetiuiasca si mai putin probabil ca sa aiba probleme de sanatate. 

In general, copiii nascuti intre saptamanile 34-37 se nasc sanatosi, insa sunt mai expusi decat cei nascuti la termen.  Pe de alta parte, exista copii nascuti extrem de prematur, precum cei la 24 de saptamani, care supravietuiesc datorita tehnologiei de ingrijire avansate, a progreselor in medicina, dar acesti bebelusi necesita interventii medicale semnificative, sunt tinuti in terapia intensiva si pot avea probleme de sanatate pe termen lung. 

Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a reduce riscul unei nasteri premature este sa eviti pericolele deja cunoscute, cum ar fi: consumul de alcool, consumul de droguri, fumatul (pe cat posibil), sa ai o dieta sanatoasa, sa ai control regulat la medic - o supraveghere buna in sarcina- si sa raportezi cu promptitudine medicului tau orice simptom sau disconfort. 
Citeste si: 3 Intrebari despre...kilogramele din timpul sarciniiSharing is sexy!!!