Saptamana 24 de sarcina

Dezvoltarea bebelusului


Copilul tau este intr-o crestere accelerata.  In ultima saptamana a luat in greutate aproape 120 grame, astfel incat are aproape 630 grame si aproximativ 30 cm de la crestet la calcai - de dinemsiunea unui stiulete de porumb.  Corpul lui acum este bine proportionat si va incepe sa se ingrase.  Creierul se dezvolta acum rapid, la fel si simtul gustativ.  De asemenea, in interiorul plamanilor se dezvolta ramuri ale arborelui respirator, precum si celulele specializate care secreta surfactant, o substanta care mentine deschisi sacii plin de aer dupa nasterea copilului.  Pielea lui este inca subtire si traslucida, insa aspectul acesteia se va modifica in curand. Corpul tau in aceasta saptamana.  Cum se schimba viata ta


In ultimele saptamani, partea superioara a uterului a ajuns deasupra ombilicului tau, iar acum burtica ta are aspectul unei mingi de fotbal.  Multe femei au un test de toleranta orala la glucoza intre saptamanile 24-28 de sarcina; acest test verifica daca corpul tau produce cantitatea adecvata de insulina, astfel incat glucoza sa poata parasi sangele pentru a fi transportata la celule, implicit in energie. 

In caz contrar, cand glucoza nu poate parasi sangele si se acumuleaza pana la nivele mari, situatie numita hiperglicemie, rezultatul va fi diabetul gestational.  Pentru asta se vor face teste suplimentare pentru depistarea diabetului in sarcina. 

Diabetul netratat creste riscul de a avea o nastere naturala (vaginala) dificila sau necesitatea unei nasteri prin cezariana, deoarece este riscul ca fatul sa creasca prea mare, in special in partea superioara.  De asemenea, copilul va fi expus riscului unor complicatii dupa nasterre, precum un nivel scazut de zahar in sange. 

Iti creste piciorul?

Piciorul tau poate creste cu jumatate pana la o marime la papuc.  Ligamentele slabite,laxe, pot face ca piciorul sa creasca putin - permanent.  Tumifierea face sa simti patofii mai stramti.  Umflarea tesuturilor va tine pana dupa nastere. Investeste acum in perechi de papuci confortabili, putin mai largi.  Vei avea mare nevoie de ei pentru trimestru 3 de sarcina, pe cand picioarele ti se vor umfla si mai tare. In cazul in care nu sti care sunt semnele unui travaliu prematur, acum este momentru de a le afla -> 3 intrebari despre... travaliu prematurActivitatea acestei saptamani


Acorda timp proiectele de imbunatatire a lucuitei tale.  Discuta cu partenerul tau si faceti o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le modificati, sau sa le cumparati, pentru bebe, inainte ca acesta sa vina pe lume.  Lasa-ti partenerul sa se ocupe de lucrurile ce implica efort fizic major sau substante chimice - trebuie sa eviti cazaturile, riscul de a te lovi sau riscul de a inhala substante toxice. 

Iata cateva lucruri care trebuie sa se afle pe lista cu lucriri pentru un nou-nascut:
- Instalarea detectoarelor de fum , sau verificarea functionalitatii lor
- Extictor 
- Elimina sau repara orice mobilier sau dispozitive rupte/desprinse
- Pregateste camera copilului - varuieste-o, adauga perdele de noapte si asambleaza noul mobilier 
Activitatea mea din aceasta saptamana???


Cum creierul copilului se dezvolta cel mai mult in aceasta perioada, am incercat sa manac cat mai mult peste cu salate (interzis pestele de apa sarata- ocean, mare).  Pestele cu un continut bogat in Omega 3, este foarte bun pentru creierul bebelusului - ajuta la inteligenta.  

Saptamana aceasta sunt foarte fericita si eliberata de stres.  Am trecut cu bine de examenul de licenta, chiar daca starea de somnolenta ma coplesea mereu, iar asta nu face decat sa ma bucure foarte tare.  Prin urmare saptamana aceasta semnifica pentru mine: relaxare, iesiri, plimbari, limpezirea mintii + deja obisnuitele sedinte de masaj anticelulitic - 2, cat si portia de SPA. 


 
  Urmeaza: Saptamana 25


 
Sharing is sexy!!!