Primele miscari ale fatului - Intrebari frecvente


Sa simti primele miscari ale copilului este una dintre cele mai frumoase experiente ale sarcinii.  Iata cat de mult trebuie sa astepti pana cand copilul este suficient de mare si de puternic, ca sa te lase sa simti ca el e acolo:  Cand voi simti prima miscare a bebelusului?


Primele micari le vei simti undeva intre 16 si 22 de saptamani, chiar daca fatul a inceput "deplasarile" la 7-8 saptamani, posibil ca deja ai asistat la "acrobatiile" lui in timpul unei ecografii.  Mamele experimentate tind sa simta aceste prime miscari subtile - cunoscute sub denumirea de "inviorare" - mai devreme decat cele care sunt la prima sarcina.  (O femeie care a mai fost insarcinata poate distinge mai usor miscarile line ale copilului de zomotele provocate de o eventuala balonare).  

De asemenea, conteaza costructia fizica a ta in posibilitatea de a distinge miscarile copilului de "junghiurile" foamei.  O femeie mai scunda si slaba poate sa simta aceste miscari mai devreme. 
Cum se simt aceste prime miscari?


Aceste miscari fetale sunt adesea descrise ca “fluturasi in stomac” sau ca bule de aer care se “plimba” prin burta. Poate fi dificil sa stabilesti daca ceea ce simti sunt gazele intestinale sau, intr-adevar, loviturile copilului, insa curand vei observa un model anume al acestor lovituri.  Unele mame, mai ales daca sunt la prima sarcina, pot sa nu simta aceste miscari pana in saptamanile 18-20 de sarcina.  Insa acest lucru este ceva normal, deoarece fiecare sarcina este diferita.  De aceea exista un interval larg, intre saptamanile 13 si 25 de sarcina, in care se considera ca este normal sa distingi primele lovituri ale copilului tau.


Probabil vei confunda acele prime miscari blande, cu senzatia de foame sau balonare, dar odata ce incepi sa le simti mai regulat, vei recunoaste diferenta.

Aceste micari le poti simti mai bine cand esti in pozitia asezat sau culcat.
Cand trebuie sa ma ingrijoreze miscarile bebelusui meu?


Cu toate ca fatul este deja intr-o continua activitate, multe dintre miscari si lovituri nu sunt inca suficient de puternice pentru a le simti.  Mai tarziu, in acest trimestu, loviturile lui vor deveni mai puternice si vei incepe sa le simti in mod regulat.  La acel moment, fii atenta la ele si comunica medicului tau daca observi o scadere a activitatii fatului.  Mai putina activitate poate semnala o problema, iar medicul iti va face anumite teste, pentru a verifica starea 
bebelusului.


 
Citeste si:  Ce alimente trebuie evitate in sarcinaSharing is sexy!!!